"...cum percepţiile umane conştiente sunt limitate, adică receptăm energiile a căror frecvenţă se găseşte între nişte praguri, restul de energii cuprinse în semnal sunt receptate şi decodificate la nivel subliminal, apoi se "cazează" în subconştient. Şi ne influenţează de acolo, fără să ne dăm seama."
Liege.BlueIris


TOATA LUMEA-I FERMECATA

parintele Arsenie Papacioc

miercuri, 12 mai 2010

VISUL INTR-O ABORDARE MAI COMPLETA


Motto: "Viata ne obisnuieste cu Moartea prin Somn. Viata ne avertizeaza ca exista o alta viata prin vise"
Eliphas Levi, Mistica Kabbalei
 
 
happyendstory buna mea prietena, ne impartaseste cate ceva din cunostintele ei despre vise. S-o urmarim:
Poate că n-ar fi rău să adaug şi varianta explicativă a visului, mai puţin agreată de unii şi care aparţine unei categorii a neurobiologilor. Ei afirmă că visul e doar un reziduu de memorie şi că e lipsit de vreo semnificaţie fantastică. În urma activităţii de pe parcursul stării de veghe, neuronii adună în spaţiul sinaptic nişte urme de substanţe neurotransmiţătore sau neurofacilitatoare care nu reuşesc să fie metabolizate complet, dar care sunt reabsorbite în butonii terminali presinaptici în timpul somnului. Tot atunci, se produce o depolarizare puternică a neuronilor, mecanisme care, împreună, determină visul. Această refacere electrochimică a stării neuronilor induce imaginile şi stările pe care omul le percepe şi explică de ce privarea de somn, mai ales de somnul cu vise, determină epuizarea structurilor nervoase, până la încetarea funcţionării lor. Dacă am compara creierul cu un motor, e ca şi cum, în timpul somnului cu vise, sinapsele cele mai utilizate în starea recentă de veghe sunt curăţate, unse şi verificate în vederea reluarii activităţilor lor în cele mai bune condiţii, odata cu trezirea.
Şi dacă tot mi-am dat cu presupusul, aş putea să adaug şi o părere personală, legată de interpretarea viselor dată de Freud. E adevărat că în somn, prin această "revizie neuronală" se activează şi structuri care sunt responsabile de Inconştient şi pe care nu le putem inca identifica ca atare intr-o hartă a creierului. Privarea de percepţii, respectiv - abolirea parţială a stării de conştienţă permite receptarea unor informaţii aparţinând inconştientului şi care, prin tehnica asociativă propusă de Freud pot căpăta anumite semnificaţii valabile Sursa foto

Un comentariu:

  1. Mulţumesc, dar probabil că nu interesează pe nimeni.
    Titlul este, însă, încărcat de ironie. Cine mai crede în acest happyend story? Eu nu.
    Dar, probabil că de aceea ai adăugat "vis neurobiologistic", ca să subliniezi ironia iniţială.

    RăspundețiȘtergere

Daca nu te temi ca ceea ce ai aflat te va lucra la subliminal, spune-acum: