Anxietatea – „alimentată” de mesajele subliminale
Expresia feţei de o fracţiune de secundă făcută de altă persoană şi, mai ales, sentimentele pe care aceasta le trădează pot ajunge neobservate în conştiinţa noastră, dar aparent se înregistrează subliminal. Descifrarea acestor semnale subtile dă o pistă creierului, rezultând în avertizări subconştiente, arată un nou studiu american. Oamenii de ştiinţă susţin că aceste aluzii pot avertiza, în mod normal, asupra unor ameninţări ascunse, dar când ajung să te chinuie pot exacerba tulburările anxioase.
În cadrul studiului, celor 70 de studenţi voluntari li s-au arătat 70 de mimici diferite, fiecare dintre acestea arătând o expresie surprinsă. Înainte de fiecare astfel de figură, o altă faţă a fost vizionată timp de doar 30 de milisecunde, mai rapid decât orice conştiinţă să o poată „înregistra”. Jumătate dintre aceste expresii erau fericite, iar restul erau pline de teamă. În timpul acestui experiment, Ken Paller, neuro-cercetător la Universitatea Northwestern, a înregistrat activitatea creierului cu ajutorul unor electrozi plasaţi pe scalpul fiecărui participant.
Oamenii de ştiinţă americani au precizat că voluntarii la studiu nu au fost avertizaţi despre „vizionarea” expresiilor emoţionale subliminale, şi, totuşi, înregistrările au arătat că acestea au fost detectate de creier. Apoi, voluntarii au fost rugaţi să clasifice mimicile surprinse, fie ca pozitive, ca şi când ar fi sosit neaşteptat un prieten, fie negative, ca după ce ar fi experimentat un act subit de violenţă. Voluntarii au clasificat mai negativ expresiile faciale mirate, precedate de mini-mimicile pline de teamă. „Rezultatele noastre arată semnalele de ameninţare inconştiente, cum ar fi expresiile faciale scurte de frică, pot avea influenţă neştiută asupra raţionamentelor sociale şi a felului în care acţionăm”, a spus Wen Li, cercetător la Universitatea Northwestern. Rezultatele cercetării vor apărea în formă detaliată în Revista de Neuroştiinţă Cognitivă din Statele Unite ale Americii.
„Putem percepe mult mai mult decât ne dăm noi seama şi în acest fel ne putem influenţa comportamentul, chiar dacă aceste influenţe pot duce la doar unele diferenţe subtile, fără să facem ceva ieşit din comun”, a explicat Ken Paller.
Înainte de a efectua experimentul, cercetătorii le-au dat nişte chestionare voluntarilor în care trebuiau să noteze cât de des au avut manifestări de anxietate, în special, în problemele sociale. Aceia cu personalităţi mai anxioase au avut un răspuns mai puternic al creierului în cazul expresiilor subliminale de teamă. Neuro-cercetătorul american a fost de părere că s-ar putea ca creierele lor să fie foarte sensibile la indiciile de ameninţare şi astfel să ducă la o stare de anxietate excesivă. Cercetătorii sunt de părere că rezultatele acestui studiu au implicaţii directe pentru înţelegerea anumitor tulburări psihice, cum ar fi fobia, comportamentul obsesiv-compulsiv şi anxietatea. Oamenii de ştiinţă consideră că şi în viaţa reală persoanele cu care interacţionăm au astfel de micro-expresii faciale, iar detectarea lor ar putea ajuta în mod normal la depistarea adevăratelor intenţii ale acestora. Totuşi, neuro-cercetătorul Ken Paller crede că această abilitate poate fi mai valoroasă dacă atunci când cineva îţi face un compliment şi tu îl iei ca atare fără să încerci să „citeşti” mai mult. (L.S.)
articol preluat de pe: http://www.gandul.info/
ineresant articol..dar cred ca indiferent ce si cum sta in natura umana sa desfacem firul in patru sau cat putem cu iluzia de animale bipede cu neoroni..o zi minunata...
RăspundețiȘtergerenakudo,
RăspundețiȘtergereBine ai venit!
Articolul nu-mi apartine. Exista intotdeauna in eter un specialist care va scrie mai bine decat mine. L-am ales pentru ca este in tema blogului. Firul desfacut in patru ne ajuta sa-l desfacem apoi in saisprezece... :)
Da, e adevarat ca orice informatie este constientizata in urma "decodificarii" semnalului purtator. Dar cum perceptiile umane constiente sunt limitate, adica receptam energiile a caror frecventa se gaseste intre niste praguri, restul de energii cuprinse in semnal sunt receptate si decodificate la nivel subliminal, apoi se "cazeaza" in subconstient. Si ne influenteaza de acolo, fara sa ne dam seama.
RăspundețiȘtergereIn privinta mimicii (he-he, parca e subiectul de la examenul de "sociala", "exprimarea emotiilor prin mimica si gestica. diferente interculturale..." sau cam asa ceva, ca fuse acu' 100 ani!)
Ce voiam sa spun este ca fiecare din noi a remarcat, probabil, ca e derutat cand cineva ii spune o gluma cu o figura f. serioasa. Adica, desi mesajul e clar-amuzant, mimica- desi e perceputa ca mesaj secundar (exceptand momentele cand suntem la teatru) ne perturba reactia. Ma rog, mai sunt alte exemple mai destepte, dar momentan am treaba. Revin.
eu cred in experimentul asta pt ca cred in puterea mintii neexploatata inca de oameni. oamenii inca nu-si cunosc capacitatile creierului si a informatiilor percepute de acesta. si mai cred ca peste multe generatii, vor ajunge toti sa-si cunoasca puterile pentru ca vine era varsatorului care e cu totul diferita de cea a pestelui.
RăspundețiȘtergereLiege.BlueIris,
RăspundețiȘtergereSa-nteleg ca subliminalul este locul pe unde se plimba si Dumnezeu cu Sfantul Petru. Caci daca restul de informatii pe care constientul nu le percepe intra pe poarta subliminalului, intre aceste informatii se afla multe pe care mintea noastra "nu-si bate capul" sa le inteleaga, cel putin la nivel constient. Sau nu are instrumentele, cititorul, decodificatorul de astfel de informatii.
Sau m-am dus prea departe?
Shanti,
RăspundețiȘtergereMa bucur de vizita!
Da, da. Tocmai despre asta era vorba si sunt absolut de acord cu tine. Daca realitatea cotidiana ar fi mai blanda cu oamenii, creierul ar avea ragazul sa se concentreze mai mult asupra lui insusi. Sigur, poate nu m-am exprimat tocmai corect. Creierul este pana intr-un punct sinonim cu mintea, o contine si o intretine. Mintea insa... devine o poveste care pare ca nu are sfarsit. Nici inceput. :)
Stiu si eu? Nu m-am gandit niciodata la asta, dar presupun ca nu-i obligatoriu.
RăspundețiȘtergereDupa parerea mea, poti avea o legatura "constienta" cu divinitatea, cel putin de la un anumit nivel de dezvoltare spirituala.
"Sau nu are instrumentele, cititorul, decodificatorul de astfel de informatii."
-eu zic ca le are, numai ca ele au prea multe "botoane" si nu stim sa le folosim, sau nu avem curajul, pentru ca - daca observam cu atentie- copiii folosesc acest mecanism mai des si mai usor decat adultii.
In urma intrebarii pe care ai pus-o si a presupunerii, indeobste acceptata, ca relatia cu divinitatea se realizeaza la nivelul "sufletului", prin deductie ar rezulta ca subconstientul e sediul sufletului (?!)
Nah, intrebare contra intrebare! :D
Liege.BlueIris,
RăspundețiȘtergereRelatia cu divinitatea are mai multe "porti", cinci ar fi dupa numarul simturilor plus inca una de care tocmai discutam, si e adevarat, trebuie sa fie un loc de taina in care sa se repete perpetuu "cina cea de taina". Sau poate rastignirea sau inaltarea. Depinde... de relatia fiecaruia cu divinitatea. Toate informatiile din exterior excita cortexul iar creierul da raspunsul care este o Emotie. Emotia pare ca nu pleaca din cap, ci de undeva din zona inimii. Dar esti constient de existenta ei tot cu tartacuta. Asadar subconstientul poate fi considerat sediul sufletului. Pe de alta parte insa, atat creierul cat si inima, oricare dintre ele, poate fi sediul sufletului. Si stii de ce? Pentru ca sufletul este o notiune greu de definit si de cuantificat in cuvinte. Si mai are si ghinionul sa faca parte dintre cele nevazute.:) In felul acesta am reusit sa nu-ti dau nici un raspuns. Nu asta am urmarit dar m-am infundat. :)
Ia sa vedem! Ce este sufletul?
astazi la tv, pe un oarecare post, unii jurnalisti reprosau presedintelui Basescu ca foloseste in actuala campanie "mesaje subliminale". Minunatul invitat senator (sau deputat) CintezaSe se trezeste afirmand: "Pai sa nu mai asculte poporul mesajele subliminale" :))) si continua pe acest tip de afirmatii ridicole, ce daca era departe de subiect si complet paralel. Replica sa demonstra categoric ca nu cunostea absolut deloc intelesul sintagmei "mesaj subliminal"!
RăspundețiȘtergereFrumoasa intrebare ai pus la mesajul anterior. E prea tarziu sa raspund ceva la ea (trecute de 2,40 a.m.), dar stilul tau imi aminteste de Krishnamurti. El are obiceiul sa i-a cititorul dintr-un coltisor luminos si sa-l duca in cele mai obscure locuri pana cand intelege exact ceea ce trebuia sa inteleaga si sa vada clar de la inceput. Apreciez tactica. Ma inclin.
Shanti,
RăspundețiȘtergereSaru'mana!
Chiar n-a fost tactica!
M-am impotmolit in rationament.:)
Dar in orice caz te astept cu parerea ta!
Dane, am revenit si sper sa nu te dezamagesc prea tare cu raspunsul meu. Eu am o "cunoastere" originala si n-am sa abordez raspunsul din punct de vedere religios, pentru ca nu in religie e esenta :)
RăspundețiȘtergerePentru mine sufletul este entitatea care salasluieste in om si-i da viata. Este parte din noi si e ceea ce se ridica in astral dupa moarte. Este energia vietii, este EUL NOSTRU PUR! Cand reusim sa descoperim Eul pur, abia atunci intelegem esenta si scopul vietii. Eul pur este minunat pentru ca el nu cunoaste decat starea de a fi, a exista, de a actiona nemanipulat de informatia dobandita de-a lungul generatiilor. Este nelimitat, infinit. Nu cunoaste pervertirea, egoismul, conflictul, invidia, ura, minciuna, prostitutia sub orice forma. El este pur si-atat. Straluceste. El este dragoste absoluta si cunoastere absoluta.
Te rog sa ma ierti, Dane, ca n-am reusit inca sa raspund la intrebarea ta. Nu mi-e bine si am probleme de concetrare. Incerc sa-mi onorez tema, in acest sf de saptamana. Subiectul este prea frumos si generos ca sa nu merite efortul. Doar putina rabdare te rog sa ai... Multumesc.
RăspundețiȘtergereShanti,:)
RăspundețiȘtergereBun gasit!
Si bun primit!
Suna foarte atragator cum spui... si e mai mult decat m-asteptam. Mai complet, am vrut sa spun. Este mai mult decat o notiune... aproape un concept filozofic. Daca asa arata sufletele noastre atunci imi vine sa dansez. Nu am avut clar pana acum o descriere si nici nu mi-a aparut in minte vreo imagine, cat de palida, care sa ma faca sa inteleg CE este. Mintea biata incearca sa se agate de ceva...
Iti multumesc foarte mult. Si frumos!
Liege.BlueIris ,
RăspundețiȘtergereNu trebuie sa-ti ceri scuze. Poate eu ar trebui sa o fac pentru ca ti-am dat o tema. Imi pare rau pentru necazurile tale.. Scrie numai atunci cand te vei simti confortata!
Sanatate! Multa sanatate!
Dan, nu ma maguli. ti-am spus ca e o conceptie originala dar care are la baza si putin studiu pt ca ma intereseaza chestiunile astea. nu prea tin cont de toata informatia pt ca am obiceiul sa filtrez prin propria logica. pana si buddha spunea sa nu credem nimic, nici macar ceea ce vedem, nu-i asa?
RăspundețiȘtergeresufletele noastre asa ar trebui sa arate numai ca exista o problema: nu toate sunt evoluate. de aceea intalnim deseori oameni meschini, evil etc. e nevoie de o anumita cunoastere sa ajungi sa intelegi si sa "vezi" mai mult decat materialul din jur.
n-as vrea sa ma ironizezi. imi las si eu parerea la un subiect interesant dezvoltat de tine. nu afirm ca sunt yoghina, crestina sau clarvazatoare, filosoafa... altii pot intelege diferit. e problema lor. eu raman la ceea ce am perceput si "vazut" pe propria mea piele.
Draga Shanti,
RăspundețiȘtergereNu ironizez pe nimeni, din contra incerc sa-i incurajez pe oameni. Mai ales cand ii simt ca se apropie.
Am fost sincer si am incredere in felul in care vezi tu lucrurile, cu atat mai mult cu cat in privinta sufletului eu nu am opinii... Din pacate comunicarea ramane imperfecta. Te rog nu te supara.