Daniel Paul Tammet (n. 31 ianuarie 1979)
Este un scriitor de origine engleză care suferă de sindromul savantului. Memoriile sale publicate în anul 2006, Born On A Blue Day, au fost un best-seller la New York Times și au fost numite "Cea mai bună carte pentru tineri adulți" în anul 2008 de American Library Association.Tammet s-a născut și a crescut în Londra și a fost cel de-al nouălea copil al familiei sale. La vârsta de 4 ani a suferit dese atacuri de epilepsie, iar la 25 de ani a fost diagnosticat cu sindromum Asperger, o formă de autism.A fost subiectul unui documentar al BBC The Boy With The Incredible Brain transmis în anul 2005. În documentar apare împreună cu Kim Peek, un american cu o memorie neobișnuită. Tammet este recunoscut pentru faptul că suferă de sinestezie. Acesta poate vedea numere pozitive și în mod intuitiv dă rezultatul pentru calcule foarte dificile.Tammet deține recordul pentru faptul că a spus din memorie 22,514 de cifre ale numărului pi, timp de 5 ore și 9 minute. Tammet poate învăța limbi străine foarte repede. A reușit să învețe limba islandeză, cât să poată discuta într-o emisiune la o televiziune islandeză, în numai 5 zile. Acesta vorbește fluent 10 limbi: Engleza, Franceza, Finlandeza, Germana, Spaniola, Lituaniana, Româna, Islandeza, Galeza, și Esperanto. (Text si foto preluate de pe Wikipedia.org )
SINESTEZIE:
Fenomenul care in forma sa cea mai intalnita se regaseste la oamenii care percep culori atunci cand aud anumite cuvinte, numere sau note muzicale. Un caz si mai rar este cel in care formele obiectelor sunt asociate cu gusturi. Explicatia se afla in capacitatea unor oameni de a percepe mai mult decat este necesar. Reactia creierului de a asocia sunete inexistente unor imagini in miscare este motivul pentru care atat de multe persoane sustin ca aud sunete atunci cand vad imagini mute.
Cum ar fi sa asociezi, efectiv, consistent si realistic, cifrele sau literele cu anumite culori, sau sunetul unui anumit cuvand sa iti declanseze senzatia unui gust precis pe limba? Sunt doua forme de manifestare ale tulburarii neurologice denumita sinestezie. Sinestezia se intampla atunci cand stimularea unei anumite regiuni senzoriale sau cognitive declanseaza un raspuns involuntar in alte regiuni senzoriale sau cognitive. Sinestezia este adesea genetica iar asocierea semnelor grafice cu diferitele culori reprezinta cea mai comuna forma a sa. Alte versiuni de sinestezie implica asocierea datelor calendaristice cu locatii precise, alocarea unei personalitati numerelor sau perceperea sunetelor ca pe gusturi sau culori. Desi sinestezia este o disfunctie neurologica, ea nu ar trebui considerata o tulburare, deoarce nu interfereaza, in general, cu abilitatea unei persoane de a functiona normal. Cei mai multi oameni "suferind" de sinestezie nici macar nu isi dau seama ca experientele lor cotidiene stimuleaza mai multe raspunsuri senzoriale decat in cazul altora, iar cei care observa considera foarte rar sinestezia ca avand un impact negativ asupra vietilor lor. (Sursa text si foto: descopera.ro)
AUTISM:
Autism este un nume generic pentru o serie de tulburări comportamentale fundamentale.
Cauzele autismului nu sunt încă înțelese complet, dar se crede că tulburările se datorează unor defecțiuni genetice, ale unor interacțiuni între gene sau mutații rare cu efecte majore.[1] În unele cazuri rare, autismul este asociat cu agenți teratogeni (care produc defecte natale). Teorii precum că autismul ar avea vreo legătură cu vaccinările nu au fost dovedite în mod științific.
Autismul se observă deja de la o vârstă fragedă (înainte de 3 ani), cu excepția sindromului Asperger, care poate de obicei să fie diagnosticat când copilul merge la școală.
Simptome obișnuite ale autismului sunt acțiuni repetitive/monomane, contact și comunicare limitată cu alte persoane și interese foarte restrânse. Răspândirea bolii este cam de 6 la 1000 de persoane, și este de trei sau patru ori mai des întâlnită la băieți decât la fete.(Wikipedia.org)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Daca nu te temi ca ceea ce ai aflat te va lucra la subliminal, spune-acum: